Szerelési útmutató

A CORTINAPLAST anyagból készített termékek felhasználásával kapcsolatos tudnivalók:

A CORTINAPLAST anyagból készített termékek hőmérsékletváltozásból származó hőtágulási együtthatója magasabb, mint a fáé vagy a fémeké, értéke 1,2 -1,8 x 10 - 4 K-1 között van (a hőtágulási együttható megadja, hogy 1 m hosszú műanyag profil mennyit változik 1°C hőmérsékletváltozás esetén), melyet az alábbi táblázat részletez:

Hőmérséklet különbség Profilhossz 1m Profilhossz 2m
D20 oC 3 mm 6 mm
D20 oC 6 mm 12 mm

A megadott értékekből következik, hogy a szerelésnél megfelelő dilatációs hosszal kell számolni. Ennek mértéke függ a felhasználás módjától, a feltételezett hőmérsékletkülönbség nagyságától, amelynek a termék ki lesz téve, a felhasznált szerkezeti anyagoktól, az alkatrészek egymáshoz való kötésének módjától, a csatlakozó pontok feszítettségétől, stb.

A csavarral történő rögzítés esetén általában a csavar számára nagyobb átmérőjű furat készítése javasolt: pl. ha a kerítéslécet, vagy más Cortinaplast terméket 4 mm átmérőjű csavrral rögzítjük a tartó szerkezethez, akkor a rögzítendő Cortinaplast terméken 1mm-rel nagyobb furatot furjunk elő és utána rögzítsük a csavarral. Nagyon fontos, hogy a csavarokat ne húzzuk meg "koppanásig." A többi szerelési módnál biztosítsuk a megfelelő nagyságú dilatációs hézagot. Pl.: a hornyolt lemez elnevezésű terasz deszkánkat egymástól minimum 5 mm-es eltartással/hézaggal rakjuk le. Ennek az alapelvnek a betartása a minőségi munkavégzés szempontjából nagyon fontos.

A műanyag profilok nagyon szilárdak, mégis a klasszikus faprofilokkal szemben nagyobb behajlással rendelkeznek. Ezért javasoljuk, hogy terhelés esetén az alátámasztás/merevítés kisebb közökkel történjen, javasoljuk, hogy 40 cm-enként történjen meg ezek alátámasztása. E termékeknél egyenlőtlen hőmérsékleti terhelés esetén időnként alakváltozás következhet be. A CORTINAPLAST anyagból készült termékek hőállósága -30 °C - +70 °C közötti tartományban van.

Minden termék földben való rögzítése esetén beton is használható. A műanyag profil nagyobb stabilitása érdekében ajánljuk az alsó rész betonhoz való rögzítését, például facsavarok vagy fésűk segítségével megoldani.

A CORTINAPLAST anyagból készült termékek vágásánál ajánljuk a kör-, fa- illetve fémfűrész használatát.

Műanyag kerítések kivitelezése

A kerítéselemeket alapesetben barna színben szállítjuk, azonban lehetőség van téglavörös, fekete, szürke és zöld színű termék megrendelésére is. A barnától eltérő kerítésléc rendelése esetén mindig hosszab szállítási idővel kell számolni és természetesen egy meghatározott minimális mennyiség megrendelése kötelező. A barna, szürke, fekete és téglavörös színeket alapáron kínáljuk, azonban a zöld színű kerítéslécért + 30 % felárat kell fizetni. További részletek az árlistában találhatók.

A kerítés tervének elkészítésekor a következő dolgokat kell betartani: ha a kerítést úgy készítjük, hogy a műanyag kerítés profilt a vízszintes műanyag kereszttartó profilokra rögzítjük, az így elkészített kerítésmező (két oszlop közötti rész) alátámasztás nélküli része a lehető legrövidebb legyen. Ezt el lehet érni néhány további műanyag kerítés profil alkalmazásával, amelyeket a kerítésalapra lehet támasztani, megakadályozva ezzel a kerítésmező behajlását. Műanyag kereszttartó profil alkalmazását csak 1,5 m-es kerítésmezőig ajánljuk. Semmilyen körülmények között nem ajánljuk a műanyag kereszttartók beállítását 2 m-nél nagyobb oszloptávolság esetén. Ebben az esetekben előnyösebb acél, vagy alumínium tartók alkalmazása. A kötőcsavarokat húzzuk meg, de ne koppanásig.

A Cortinaplast műanyag tartók alkalmazása esetén (60mm x 40 mm x 2m, 80 mm x 40 mm x 2m) mindkét végen elliptikus alakú furatok készítését ajánljuk a csavarok számára, A jelű metszet) hogy a tartóknak az oszlophoz való rögzítése a hőmérsékletváltozásra reagálni tudjon. A kerítésmező tartókhoz való rögzítését többféle csavartípussal is meg lehet oldani. Minden esetben elengedhetetlenül szükséges a furatokat megfelelően előfúrni a csavar átmérőjénél 1-2 mm-rel nagyobbra, hogy a csavarnak megfelelő mozgási lehetősége (dilatáció) legyen. Ezzel a lépéssel ismét lehetővé tesszük, hogy a kerítésmező a hőmérsékletváltozásra reagálni tudjon. A kötőcsavarokat csak lazán húzzuk meg, ne teljesen.

A 4. számú ábrán más típusú kerítéskonstrukció metszetét mutatjuk be. Ezt abban az esetben lehet alkalmazni, ha mindkét profil acélból vagy alumíniumból van, és nem műanyagból. Ennek a konstrukciónak a lényege az, hogy a teherhordó felső profil (1) szilárdan a kerítésoszlophoz (2) van rögzítve ugyanúgy, mint a klasszikus kivitelnél. Az alsó profil (3) a csatlakozás helyén hornyosan kialakított (4), amely egy az oszlopra felhegesztett fémfészekbe (5) illeszkedik. Ez az illeszkedés lehetővé teszi, hogy a teljes kerítésmező a hőmérsékletváltozásokra problémamentesen tudjon reagálni, és így a kerítés ne deformálódjon (6). Itt azonban nem kell nagyobb méretű furatot készíteni, elég csak a felhasználandó csavar, vagy facsavar átmérőjének megfelelően kifúrni.

Füvesíthető műanyag útburkolat kivitelezése

A füvesíthető útburkolati felületeknek konstrukciójukkal és kivitelükkel meg kell felelni az előírt szabványoknak: megfelelő alapot kell kiképezni, helyes rétegrendet kell kialakítani a felhasználása szánt anyagnak megfelelően.

Az elemeket úgy kell lefektetni, hogy az egyes részek között min. 10 mm-es hézag legyen és alul az ágyazóréteg felé az elem kisebb átmérővel rendelkező része legyen fordítva.

Az ágyazatra a lerakott elemeket megfelelő fűmagos földdel szórják be 3/4 magasságig, hogy a meggyökeresedett pázsitfű ne érjen túl a füvesített útburkolaton.

A LITE füvesíthető műanyag útburkolat személy és haszongépjárművek számára készül 3,5 t össztömegig. A tapasztalatok szerint a személygépkocsi beállóknál és a kertekben elegendő az eredeti aljzat megfelelő tömörítése kb. 10 cm-es rétegben utána 8 -16 mm szemcseméretű jól tömörített szórt sóderréteg következzen.

A 3,5 t-nál nehezebb autóbuszok, tehergépkocsik és traktorok számára a felület szilárdítására való a GOLEM füvesíthető műanyag útburkolat. Ebben az esetben két ágyazóréteg elkészítése szükséges. Az alsó 100 mm vastag réteget 0-32 mm szemnagyságú kőzúzalékból javasoljuk elkészíteni. Ennek tömörítését követően elkészítjük a felső 50-100 mm vastag ágyazóréteget homokból, vagy finom 0-4 mm szemnagyságú, kétszer rostált kavicsból.

A többi változat

Az műanyag oszlopok széleskörűen alkalmazhatók ( legelők, kertek, szőlők, stb.)

A műanyag oszlopokat drótkerítések építésénél is lehet használni, javasoljuk fémoszlopokkal felváltva beépíteni, de sohasem szabad a műanyag oszlopot sarok vagy végoszlopként alkalmazni.

Színállóság

Az időjárási viszontagságok miatt a CORTINAPLAST-ból készített termékeknél előfordulhat az eredeti színhez képesti elszíneződés a világosabb tónusok irányába ún. patinásodás.

Tárolás

A CORTINAPLAST-ból készített termékeket szállítóraklapokon kell tárolni, amelynek szilárdított, egyenes felületen kell feküdniük. Raktározni maximálisan három rétegben szabad.